خبر خوان چیست؟
مزیت RSS چیست ؟
در یک صفحه قادر خواهید بود همزمان اخبار تمام سایت های مورد علاقه ی خود را بخوانید، هیجان انگیز نیست ؟ آر اس اس خوان چیست؟ RSS مخفف Really Simple Syndication است، به معنی ایجاد ارتباط های آسان. البته به دو معنی RDF Site Summary یعنی چکیده ی یک پایگاه اینترنتی و Rich Site Summary ( چکیده ی یک سایت غنی) هم آمده است. RSS به فایل هایی گفته می شود که دارای فرمت XML هستند و قابلیت برخورداری از متون یک وب سایت را در وب سایتی دیگر می دهند.
محتوای آن ها اخبار، مقالات و فایل های متنی اند. این فایل یک مرجع خروجی اطلاعات است. کافی است با وارد کردن این کد ها در سیستم های خبر خوان خود، پس از به روز رسانی وب سایت ها و هر گونه پایگاه اطلاع رسانی آن لاین، به محض انجام شدن این به روز رسانی، تازه ترین اخبار آن ها را بر روی مانیتور خود ببینید. به این منظور از نرم افزار های ویژه ای استفاده می شود که پیچیده تر از صفحات داینامیک معمولی وب سایت ها هستند.
امروزه با افزایش استفاده از وب و گسترش تولید محتوا، رسیدن به آن چه مورد نظر است کمی سخت می نمایاند. این کد های جادویی RSS اما به همین منظور به کمک ما آمده اند. با استفاده از آن ها می شود به سادگی هر چه تمام تر، بدون صرف زمان، از محتوای هر صفحه ی مورد نظر و دلخواه اطلاع پیدا کرد بی آن که ساعت ها وقت خود را پای اینترنت بگذرانیم.
این روز ها وبلاگستان فارسی، کاربر برنامه های فهرست کردن مانند BlogRolling است، اما آر اس اس خوان ها یک مزیت بزرگ دارند : علاوه بر آن که مشخص می کنند چه رسانه های به روز شده اند، تیتر اخبار و محتوای آن ها را نیز در اختیار ما قرار می دهند.
اجزای یک فایل آر اس اس چیست؟ معمولا یک فایل حاوی عنوان، توضیح مختصر و لینک چند مطلب است، مثلا آخرین اخبار سایت، به همراه لید خبری و لینک متن اصلی خبر در آن موجود است.
استفاده از آر اس اس برای وب سایت های با کاربری مختلف، حالات متعددی دارد. مثلا اگر شما وبلاگ های دوستان خود را هر روز می خوانید، می توانید با استفاده از آر اس اس به راحتی و همزمان همه ی آن ها را بررسی کنید. از سویی دیگر، شرکت بزرگ اپل، تولید کننده ی دستگاه های آی پاد مشهور که به پخش موسیقی می پردازند، با استفاده از شیوه ی خاصی توانسته رادیو اینترنتی های موسوم به پادکست را بسازد که با استفاده از آر اس اس، همواره می توان آخرین برنامه ی صوتی و اخیرا ویدئویی را همیشه بر روی دستگاه خود داشت.
در ایران اما همچنان کمتر از انگشتان دو دست پادکست معتبر موجود است و این مسئله خیلی همه گیر نشده است، اما با وجود وبلاگ های فراوان ، همچنان سرویس های ارائه ی وبلاگ رایگان کمتر به این مسئله روی خوش نشان داده اند و حتی دیگر وب سایت های مستقل نیز بعضا از کد های دارای ایراد بهره می برند. یا آن که این سرویس ها به کاربران خود اطلاعات کافی برای آموزش نحوه ی استفاده از آر اس اس نداده اند.
این نشاندهندهی آن است که متاسفانه فناوری RSS هنوز در میان وبلاگهای فارسی جا نیفتاده است. بنابراین لازم است مطالب بیشتری در مورد RSS و اهمیت آن نگاشته شود تا وبلاگنویسان و مدیران سایتهای خبری فارسی آن را بشناسند و به اهمیت آن پی ببرند.
مشکل ایرانیان با سرویس های خبرخوان چیز دیگری است، ظاهرا در بسیاری از این برنامه ها مشکل راست یه چپ بودن خط فارسی معضل عمده است، مدیر سرویس دهنده ی مشهور بلاگفا چندی پیش راه حل مناسبی برای این کار پیدا کرد. علیرضا شیرازی در وبلاگ آی تی ایران نوشت : «بسیاری از کاربران حرفه ای تجربه کار با خبرخوانها و نرم افزارهای RSS خوان را دارند. یکی از مشکلاتی که مرا خیلی رنج میداد نمایش چپ به راست مطالب فارسی در اینگونه نرم افزارهاست مثلا SharpReader یا rssReader که خوشبختانه امکان نمایش متنهای فارسی دارند همین مشکل را دارند و در برخی نرم افزارها مجبور هستیم که برای هر مطلب یکبار آنرا RightToleft کنیم. کاری که به نظرم رسید و البته شاید راه حل کاملا استانداری نباشد گذاشتن یک تگ خاص برای راست به چپ کردن کل مطلب هست.» او در تمام وبلاگ های سرویس بلاگفا، امکان خروجی RSS صحیح گرفتن از بلاگفا را فراهم کرده است.
به این صورت جامعه ی وب فارسی می تواند یک گام به سوی حرفه ای تر شدن در زمینه ی آر اس اس ها به جلو بردارد. گامی مهم و جدی که می تواند ارتباطات شبکه ای را در دنیای مجازی به نحو موثر و چشمگیری افزایش داده و قوی تر سازد. شبکه سازی یکی از نتایج همزیستی رسانه های اینترنتی است که شهروندان جامعه ی آن لاین را به هم نزدیک می سازد، آر اس اس ها هم در همین جهت می توانند یاری گر بزرگی محسوب شوند.
جامعه ی مجازی ایرانی اکنون به یک خبرخوان حرفه ای و مناسب احتیاج دارد، چیزی که بتواند نیاز های کاربر ایرانی را بر روی اینترنت رفع و رجوع کند، صفحه ای مخصوص خود بر روی اینترنت داشته باشد و به آن عادت کند، اخبار مورد نیاز خود را مطالعه کرده و نیاز های روزمره اش را هم برطرف سازد. روزنامه های فردا را زودتر بر روی این صفحه بخواند، اخبار بورس و شاخص بازار، ساعت و تاریخ خورشیدی، بازی و سرگرمی و ... همه و همه می توانند دست به دست هم دهند تا یک وب سایت ارائه دهنده ی خدمات را یکی از مطرح ترین صفحات اینترنتی ایرانی کنند. اینک انتظار برای چنین امکانی برای ایرانیان به سر آمده است. خدمات My Pendar شاهد این مدعاست.